HOZZÁVALÓK
Az öntethez
1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
40 ml almaborecet
7 ml cirokszirup 1,5 ek dijoni mustár 1/4 tk gyömbér
1/4 tk fahéj
60 ml olívaolaj
Az édesburgonyához
0,8 kg édesburgonya (felkockázva) 1,5 tk olívaolaj vagy kókuszzsír 1/4 tk tengeri só
1/4 tk őrölt fekete bors
A kandírozott dióhoz
1 ek cirokszirup vagy juharfaszirup
1 ek kókuszzsír
fél tk fahéj
1/4 tk őrölt gyömbér (kihagyható)
30 dkg feles dió (aprítsuk negyedekre a felét, a maradékot hagyjuk érintetlenül)
A salátához
1 csokor fodroskel
2 csésze cirok (megfőzve)
1 kisebb fej lilahagyma (meghámozva, negyedelve)
2 ek kendermag
2/3 csésze gránátalmabogyó
ELKÉSZÍTÉS
1. Kézi habverővel keverjük össze a fokhagymát, almaborecetet, cirokszirupot, mustárt, gyömbért és a fahéjat. Ha összeállt, lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat és alaposan keverjük el. Tegyük félre.
2. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Kisebb tálban keverjük össze az édesburgonyát, olívaolajat, sót és a borsot. Öntsük a tepsibe és süssük 15 percig, majd forgassuk meg, hogy a burgonya mindenhol világosbarna és puha legyen. Ha kész, tegyük félre hűlni.
3. A kandírozott dióhoz melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Közepes tálban alaposan keverjük össze a cirok-szirupot, kókuszzsírt, fahéjat és a gyömbért. Fokozatosan keverjük bele a felvágott diót. Ügyeljünk arra, hogy a szirupos keverék minden diót belepjen. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 5-7 percig, amíg a dió meg nem karamellizálódik. Ha kész, tegyük félre.
4. Nagy tálban kézzel keverjük össze a fodros kelt az öntet 3/4 részével. Ügyeljünk arra, hogy az öntet jól átjárja a leveleket. Adjuk a főtt cirkot, lilahagymát, kendermagot, gránátalmát, a tepsiben sült burgonyát és a fél csésze diót a salátához. Alaposan forgassuk át, majd tegyük át tálalóedényekbe és szórjuk rá a maradék diót.
MEGJEGYZÉS
• A dió helyett használhatunk tökmagot, a gránátalma helyett pedig aszalt áfonyát.
• Az öntetet már 3 nappal előbb is elkészíthetjük, csak légmentesen letakarva tegyük hűtőbe.
• Az édesburgonyából kétszeres adagot is készíthetünk, csak légmentesen letakarva tegyük hűtőbe.
• A salátát már 30 perccel a tálalás előtt elkészíthetjük.