Összeszedtünk számtalan finom, hétköznapi vagy épp különleges előételt, salátát, főételt illetve desszertet, amelyek nagyon ízletesek a cirok alapanyagokkal (cirokliszt, hántolt szemes cirok).

Kellemes időtöltést kívánunk az otthoni elkészítésükhöz és jó étvágyat a műalkotásokhoz!

Gránátalmás-diós ciroksaláta

HOZZÁVALÓK

 

Az öntethez

1 gerezd fokhagyma (összezúzva)

40 ml almaborecet

7 ml cirokszirup 1,5 ek dijoni mustár 1/4 tk gyömbér

1/4 tk fahéj

60 ml olívaolaj

 

Az édesburgonyához

0,8 kg édesburgonya (felkockázva) 1,5 tk olívaolaj vagy kókuszzsír 1/4 tk tengeri só

1/4 tk őrölt fekete bors

 

A kandírozott dióhoz

1 ek cirokszirup vagy juharfaszirup

1 ek kókuszzsír

fél tk fahéj

1/4 tk őrölt gyömbér (kihagyható)

30 dkg feles dió (aprítsuk negyedekre a felét, a maradékot hagyjuk érintetlenül)

 

A salátához

1 csokor fodroskel

2 csésze cirok (megfőzve)

1 kisebb fej lilahagyma (meghámozva, negyedelve)

2 ek kendermag

2/3 csésze gránátalmabogyó

 

ELKÉSZÍTÉS

1. Kézi habverővel keverjük össze a fokhagymát, almaborecetet, cirokszirupot, mustárt, gyömbért és a fahéjat. Ha összeállt, lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat és alaposan keverjük el. Tegyük félre.

2. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Kisebb tálban keverjük össze az édesburgonyát, olívaolajat, sót és a borsot. Öntsük a tepsibe és süssük 15 percig, majd forgassuk meg, hogy a burgonya mindenhol világosbarna és puha legyen. Ha kész, tegyük félre hűlni.

3. A kandírozott dióhoz melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Közepes tálban alaposan keverjük össze a cirok-szirupot, kókuszzsírt, fahéjat és a gyömbért. Fokozatosan keverjük bele a felvágott diót. Ügyeljünk arra, hogy a szirupos keverék minden diót belepjen. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 5-7 percig, amíg a dió meg nem karamellizálódik. Ha kész, tegyük félre.

4. Nagy tálban kézzel keverjük össze a fodros kelt az öntet 3/4 részével. Ügyeljünk arra, hogy az öntet jól átjárja a leveleket. Adjuk a főtt cirkot, lilahagymát, kendermagot, gránátalmát, a tepsiben sült burgonyát és a fél csésze diót a salátához. Alaposan forgassuk át, majd tegyük át tálalóedényekbe és szórjuk rá a maradék diót.

 

MEGJEGYZÉS

•             A dió helyett használhatunk tökmagot, a gránátalma helyett pedig aszalt áfonyát.

•             Az öntetet már 3 nappal előbb is elkészíthetjük, csak légmentesen letakarva tegyük hűtőbe.

•             Az édesburgonyából kétszeres adagot is készíthetünk, csak légmentesen letakarva tegyük hűtőbe.

•             A salátát már 30 perccel a tálalás előtt elkészíthetjük.

Folytatás hamarosan...

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.




KIEMELT TÁMOGATÓK